Titel

Samenstelling van het haar

Samenstelling van het haar

Haarvezels bestaan uit:

  • 89% keratine proteïne
  • 8% vocht
  • 3% mineralen

Als haar beschadigt, dan gaat de schubbenlaag (cuticula) openstaan, waardoor de vezellaag (cortex) bloot komt te liggen. Hierdoor verliest het haar proteïne, vocht en mineralen. L’ANZA Healing Haircare vult proteïnen, mineralen en het vocht aan en herstelt zo het haar. Vervolgens verzegelt het de cuticula, waardoor deze ingrediënten worden vastgehouden en het haar wordt beschermd tegen nieuwe beschadigingen.

Keratine proteïne

Keratine is een proteïne die we aantreffen in menselijk haar, nagels en de buitenste laag van de huid. Keratine proteïne is opgebouwd uit 19 aminozuren, die de essentiële bouwstenen zijn voor gezond, sterk haar. Zonder deze aminozuren wordt het haar zwak, slap en futloos. Om het haar op de juiste manier te herstellen, vullen we alle aminozuren aan, waardoor het haar weer in balans komt en sterk wordt. Functie van proteïnen in haar:

  • egaliseert poreuze gedeeltes
  • geeft kracht
  • vergroot de elasticiteit

Er zijn veel proteïnebronnen, zoals dierlijke en plantaardige. Het is belangrijk om kennis te hebben van het moleculaire gewicht van deze proteïnen en hoe deze zich gedragen met menselijk haar.

Moleculair gewicht van proteïne

Het moleculair gewicht (mw) bepaalt hoe diep proteïnen kunnen doordringen in de haarstructuur. Proteïne met een laag moleculair gewicht is kleiner en kan binnendringen door de cuticula tot diep in de cortex van het haar. Gehydroliseerde keratine aminozuren bijvoorbeeld, met een gewicht van 150 mw zijn beduidend kleiner dan een gehydroliseerde haverproteïne van 2.000 mw. Moleculen met een gewicht groter dan 300 kunnen het haar niet binnendringen en leggen daardoor een filmlaag om het haar.

Aansluiting van proteïne op het menselijk haar

Niet alleen moet een proteïne klein genoeg zijn om in het haar te kunnen binnendringen, ook moet het aansluiten bij de structuur van de haarproteïne. In onderstaande tabel zien we het moleculaire gewicht van de verschillende proteïnen en of ze verenigbaar zijn met menselijk haar.

Proteine bronGemiddeld moleculair gewichtAantal aminozuren verenigbaar met menselijk haar
Plantaardige proteine 500 mw – 10,000 mw 1 – 3
Gehydroliseerde dierlijke proteine 5,000 mw – 10,000 mw 1 – 10
Collageen proteine 2,000 mw 10 – 13
L’ANZA Keratine aminozuren 150 mw – 300 mw 19

L’ANZA gebruikt gehydroliseerde keratine aminozuren, die dezelfde 19 aminozuren bevatten als menselijk haar. Deze aminozuren hebben een laag moleculair gewicht van slechts 150-350 mw. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk en diep in de haarkern binnendringen, om het te repareren en te herstellen. Bovendien bevat het extra hoeveelheden van drie aminozuren, die het meest belangrijk zijn voor het haarherstel en het kleurbehoud.

Cysteïne en cystine voor vocht

Cysteïne en cystine zijn in de natuur voorkomende, hydrofiele (water aantrekkende) aminozuren. Het men-selijk haar bestaat uit circa 14% cysteïne en cystine. Deze helpen de vochtigheidsgraad van het haar op peil te houden.

Tyrosine voor kleurhechting

Tyrosine is ook een belangrijk aminozuur, vooral voor gekleurd haar. Tijdens de kleurbehandeling hechten moleculen zich aan tyrosine. De rijke dosering van tyrosine resulteert in meer levendige, langer houdbare haarkleuren.

L’ANZA verkooppunten
Mijn locatie Reset Map